Durva számokkal erősödik a második hullám

2020. augusztus 30. 22:30 - Ursus Arctus

A koronavírus okozta járvány március 4-én érte el Magyarországot, a rendkívüli vészhelyzet március 11-én lett elrendelve és március 16-án zártak be a magyar iskolák. A napi új fertőzések száma március 23-től került tartósan 30 fölé, így ez a dátum az első hullám kezdetének is felfogható. Június másodikán már csak 29-re csökkent a naponta újonnan megfertőzöttek száma és innentől egészen a augusztus 6-ig 30 alatt is maradt. Így 64 napon keresztül elmondhattuk, hogy országunkban visszaszorult a járvány. Aztán jött az augusztus és a hónap hatodik napjától kezdődően mind több olyan nap következett, amikor 30 -nál többen kapták el a vírust. Így a második hullám kezdetét is augusztus 6-hoz köthetjük.  masodik_hullam_grafikon.jpg

A második hullám igazán durva számokat augusztus 26-tól produkál: az említett napon 73-an fertőződtek meg,27-én már 91 új megbetegedést rögzítettek, 28-án felszökött ez az adat 132-re, aztán augusztus 30-án hirtelen elérte a 292-es rekord-számot.

Bár augusztus közepén a környező országokban is fokozatos emelkedés kezdődött, Magyarország még ezzel a mostani megdöbbentő adattal sincs közelében a nyugati országoknak és például Csehországénak, ahol augusztus 21 óta kétszer is 500 közelében volt a napi új fertőzésszám. A legjobban fertőzött 10 európai állam egyébként: Oroszország (4900-5000 új napi megbetegedéssel), majd jön Spanyolország, Anglia, Franciaország, Olaszország, Németország, Ukrajna, Románia, Belgium és Svédország.

A járvány-helyzet felmérésére leginkább alkalmas mutató azért a napi új esetszám (Daily New Cases), mert tendenciát is mutat és a terjedés volumenét is jelzi. További mutatók még az "aktív fertőzöttek száma", a gyógyultak száma és az elhunytak száma.

A legnagyobb kérdés most, hogy mit hoz a nyári turizmus mérséklődése és az ebből adódó esetleges járvány-visszaesést milyen mértékben rontja majd az őszi influenza vírusok megjelenése. Második kérdés, hogy lesz e vakcina oltás hazánkban és ha igen, akkor mikor? (Az oroszok teszteletlen vakcinája a róluk elnevezett rulettre emlékezteti az orvosokat.)

A posztban megjelent adatok forrásai:

 ***

sajtoszoba4.jpg

81 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtoszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr6216183062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazi hős 2020.08.31. 14:32:44

Milyen "durva" számok? Megugrott a fertőzöttek száma, mert akik hazajöttek, azoknak kötelező elmenni orvoshoz és a felelősségteljesebb szülők iskola előtt még elküldték a nyáron végig bulizó csemetéket. Valószínűleg ugyanez van a külföldi megnövekedett számok mögött is. Drága kormányunk bőkezűen szórhatna a nép közé területi és koradatokat, amik ezt erősítik vagy cáfolják, de nem teszi, mert akkor GG nem mondhatná pont az ellenkezőjét, mint a járványügyi szakértő.

chrisred 2020.08.31. 14:46:23

"Bár augusztus közepén a környező országokban is fokozatos emelkedés kezdődött, Magyarország még ezzel a mostani megdöbbentő adattal sincs közelében a nyugati országoknak és például Csehországénak, ahol augusztus 21 óta kétszer is 500 közelében volt a napi új fertőzésszám. A legjobban fertőzött 10 európai állam egyébként: Oroszország (4900-5000 új napi megbetegedéssel), majd jön Spanyolország, Anglia, Franciaország, Olaszország, Németország, Ukrajna, Románia, Belgium és Svédország."

A svédeknél augusztus 21. óta nem volt olyan magas napi fertőzésszám, mint az a 292 Magyarországon.

Ursus Arctus 2020.08.31. 14:48:58

@igazi hős: A 300-at megközelítő napi esetszám elég "durva". Különösen, ha a június-júliusi 30 alattihoz hasonlítjuk. Tízszeres a növekedés.

kvadrillio 2020.08.31. 14:50:22

Orbán Viktor:
Európa bajban van, a nemzetek sikere az európai siker feltétele

Magyarországon az intellektuális szuverenitásért zajlik a harc: azért küzdünk, hogy érvényesíthessük kereszténydemokrata-konzervatív demokráciafelfogásunkat a liberális nézetekkel szemben - mondta a miniszterelnök a bledi stratégiai fórumon.

"""kereszténydemokrata-konzervatív demokráciafelfogásunka""" ezt már ideje lenne elfelejteni, még akkor ias, ha a gyerekeinbket oda adtad a papoknak, TOOOOOOD, EZEKBEŐL A POLITIKUSOK ÁLTAL MEGKREÁLT KÜLÖNFÉLE FELFOGÁSOKBÚL NEM ÉL MEG EGYETLEN EMBER SEM A FÖLDÖN ! JÓ VEZETŐK KELLENEK, JÓ ÉLETSZÍNVONAL, JÓ MEGÉLHETÉS ! MINDENFÉLE KÖRÖSZTYÉN-KONZERV... MEG EGYÉB MEGKREÁLT +++++FEL....FOGÁSOK""""" NÉLKÜL ! JÓ VEZETŐKET KELL TALÁLNIA A NÉPEKNEK, AKIKET ŐK VÁLAsztanak maguknak !!!%!! ÉS NEM NAGYHATALMAK JELÖLNEK KI A SZÁMUKRA ! AZ IDEOLÓGIÁKAT MEG GYŰJTSÉK ÖSSZE MAGUKNAK A DEGENERÁLT POLITIKUSOK ÉS ZABÁLJÁK MEG NAPONTA ebédre !

ORBÁN MEG NE KÜZDJÖN MÁR TÖBBET, HELYETTE PIHIKÉLJEN LE AZ ÖSSZEHARÁCSOLT INGATLANJAIBAN, ÉS HAGYJA BÉKÉN A MAGYAR NÉPET.,

kvadrillio 2020.08.31. 14:51:12

@kvadrillio: KÉT BLOGBAN MÁR AKKOR MEGJELENT A NEM KEOMMENTELHETEK SZÖVEG AMIKOR MÉG BE SEM TETTEM SEMMIT ! :o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ursus Arctus 2020.08.31. 14:53:11

@chrisred: A svédeknél az van, hogy a június iszonyú adatokat hozott (június 24-én például 1698 volt a napi új fertőzöttek száma). Aztán júliusban végig jellemzően 200 felett volt, majd jött az augusztus és néhány csökkenéstől eltekintve 300-400 körül mozgott. Az igaz, hogy augusztus 21 óta van egy csökkenés. De Európa első 10 -es csoportjába az egész nyárra jellemző brutális adatok miatt került. Mindezeket itt tudod megnézni: www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

Pál utcai fiú 2020.08.31. 15:05:30

@igazi hős: horvátországi nyaralásból hazajövőknek nem volt kötelező teszt. Ez is megérne egy storyt, hogy milyen alapon lett zöld ország Horvátország, hogy nem egészségügyi alapon, az is tuti

nemecsekerno_007 2020.08.31. 15:08:29

Húú ez nagyon durva! Húzzunk maszkot minden Kossuth szoborra.
Látom megint beindult a pánik-business, mindenki vegyen maszkot, mér csak most szigorít a Patás.
Nagyon nem értek egyet a szigorítással és nagyon remélem nem lesz még egy olyan mint tavasszal volt mert nem bírja el a gazdaság. A huhogóknak meg el kell magyarázni, hogy ha megint lezárunk mindent akkor nem lesz nyugdíj meg nem tudunk fizetést adni a közszférának.
Lehetne a PDSZ-el kezdeni.

Mad Marx 2020.08.31. 15:22:47

Rémületes ez a gyilkos kór, tavaly november óta már majdnem annyian haltak meg világszerte a járvány következtében, mint ahány gyerek 2 nap alatt születik a földön.

Történelemtanár_ 2020.08.31. 15:55:12

@Mad Marx: Végülis amíg nem te kerülsz lélegeztető-gépre nem számit, hogy hányan fertőződnek, vagy halnak meg. :)))

Graves 2020.08.31. 16:03:16

@Mad Marx: agyvelőt érintő jövőbeli járvány esetén te tuti biztonságban leszel.

Christian Smith 2020.08.31. 16:45:47

Nincs itt semmi extra. 15 napja szóltak, hogy esetszám szerint rendkívül pénzt kap minden rászoruló állam. Hát a Csuti Roma raropult az ingyen pénzre megint, hogy Rakelnek jó legyen

Szalay Miklós 2020.08.31. 16:59:47

A járványhelyzetről, röviden:

www.egyvilag.hu/index.shtml#jarvany

Meg az egész is felettéb tanulságos, az utóbbi időszak aktualitásairól: az Index halála, a Kaleta-féle gyerekpornó ügy, járványhelyzet, stb...

kvadrillio 2020.08.31. 18:30:53

@nyerafidesz: HHHHHHHH....PROLI----IDEOLÓGIJAHH ! :o) AKI PROLIZIK, AZ 0 emberke ! kb annyit ér, mint 1 görényfinggg !

Bircanyíró 2020.08.31. 19:08:49

@Szalay Miklós: Téged egy értelmes, racionális gondolkodásra képes csákesznek tartalak, épp ezért szólok, hogy a járványügyet azért gondolt át még egyszer:
- május 4.-e (az Orbán előre megjósolt tetőzés napja óta) Magyarországon is nagyjából a svéd modell szerint mennek a dolgok, sőt így van ez gyakorlatilag egész Európában. A svédek csupán 2 hónapig különcködtek, ehhez képest ma is tele a sajtó a "svédmodellezéssel". Vannak olyan EU-országok, ahol a kemény szigor ellenére sem lettek jobbak az eredmények, mint Svédországban - ez is elgondolkodtató.
Azon is érdemes elmélázni, hogy mennyiben a magyar kormány sikere az alacsony fertőzés- és halálozásmutató. Szerintem ebben több szerencsés, illetve ma még pontosan nem ismert tényező nagyobb szerepet játszott, mint a kormány: homogén, külföldre az átlageurópainál kevesebbet járó lakosság, BCG-oltás, a fővároson kívül a városi tömeg hiánya stb.
Aztán vannak itt még érdekes dolgok, amiket nem csupán Orbánéknak kellene feltenni: mi ez az érthetetlen kivételezés a Covid-19-cel? Mintha csak ez az egyetlen betegség létezne, amivel foglalkozni kell!! Hallom, hogy az átesettek egyike másika pl. depressziós lesz szövődményként, meg ilyesmi. Az miért nem érdekes, hogy aki megtudja, hogy rákos lesz, azt milyen stresszhatás ér emiatt? Pedig ők nagyságrendekkel többen vannak, nem beszélve a cukorbetegekről és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkről. Ők miért nem számítanak, róluk miért nem szólna a hírek, az ilyen betegek napi előfordulási mutatóit miért nem közli a média?
És akkor ott az influenza, amiről tudjuk, hogy nem azonos a koronával, de az összes szakért egybehangzóan állítja, hogy számos és erős a hasonlatosság! Miért nem vonja senki felelősségre az Orbán-kormányt (és a világ összes kormányát), hogy az elmúlt években semmilyen hathatós intézkedést nem foganasítottak a szezonális influenzajárványok idején? Nem tették közzé a napi esetszámokat, a halálozási mutatókat, nem kötelezték az embereket maszkviselére, nem vezetttek be kijárási korlátozásokat és nem zárták le a határokat! Hogyhogy? A média és az emberek miért nem követelőznek ugyanígy mint most? Influenza-áldozatból miért nem sok az 1 is? Pedig nem csak 1 van, hanem a rosszabb években közel annyi, mint az idei koronavírus-járványban! 2017-ben Magyarországon az év első két hónapjában heti 60-80 ezer influenzás megbetegedés volt és 5000 ember halt meg az influenzától és szövődményeitől. Túlnyomó többségben idősek és krónikus betegek, pont úgy mint a koronánál. De az idén is 2700-an haltak meg csak hazánkban, csak influenzában. Róluk miért nem beszélünk, értük miért nem aggódunk, miért nem követelőzünk?
És aki a fertőzési rátákkal jön, az rögtön álljon le: a koronavírus esetén totális a maszatolás, gyakorlatilag nincsenek megbízható adatok. De még ha a legrosszabb forgatókönyveknek hiszünk is, nagyon úgy tűnik, hogy azoknak lesz igazuk, akik szerint nem drámai az eltérés az influenzához képest. Ezt leginkább arra alapozzák, hogy az influenza LÁTSZÓLAG alacsonyabb számai mögött tulajdonképpen csak annyi van, hogy mivel a világ lakosságának jelentős része már átesett az infuenzán, így ilyen-olyan védettséggel rendelkezik. Ráadásul a legveszélyeztetettebbek egy hányada be is oltatja magát. ENNEK ELLENÉRE Magyarországon egy átlagos évben TÍZSZER ANNYIAN halnak meg szezonális influenzában (köztük az egy évtizede szintén pandémiával fenyegető H1N1-ben, mert ez most is jelen van, hazánkban is) mint Covid-19-ben.
Amíg ezekre az anomáliákra a politika és a média szemmel láthatólag nem akar válaszokat adni, addig az olyan racionális emberek, mint te Miklós, inkább maradjanak egészségesen szkeptikusak!

Ad Dio 2020.08.31. 22:27:44

@nemecsekerno_007: Ezt a (közel) tízmillió (köz)alkalmazott országában kb. SENKI nem fogja megérteni... sajnos... megérezni annál inkább... Orbánék nagyon is biztonsági játékra törekszenek, ahol a lényeg az, hogy semmi kockázat, mindent a nép rövidtávu kedvéért... hiba... fájni fog... nemkicsit... szóltam...

2020.08.31. 22:29:14

Most ez mire jó, mindez volt a hírekben, semmi új nincs a postban.

2020.08.31. 22:31:58

@Ad Dio: A 14,5%-os GDP zuhanást már "elbiztonságijátékosozták". Most meg a satu. Az se lesz ingyen

2020.08.31. 22:35:15

@Bircanyíró: 1) Az Orbán-kritikádban igazad van,

2) A svéd-modell buzulásodban nem. Svédországot Skandináviokhoz hasonlítsd, mit kapsz? Legnagyobb GDP zuhanás, legtöbb megbetegedés, legtöbb halott.

Jobban elbaszni csak őgy lehetett volna, ha építenek egy horvát tengerpartot, de az meg megdobta volna a GDP-t.:)

2020.08.31. 22:36:49

@Mad Marx: kár, hogy nem voltál köztük.

2020.08.31. 22:37:24

@nemecsekerno_007: költözz Brazíliába, mongolFidióta!

2020.08.31. 22:38:03

@nemecsekerno_007: költözz Brazíliába, mongolFidióta!

2020.08.31. 22:38:46

@Mad Marx: kár, hogy nem voltál köztük.

2020.08.31. 22:42:04

@Bircanyíró: 1) Az Orbán-kritikádban igazad van,

2) A svéd-modell buzulásodban nem. Svédországot Skandináviokhoz hasonlítsd, mit kapsz? Legnagyobb GDP zuhanás, legtöbb megbetegedés, legtöbb halott.

Jobban elbaszni csak őgy lehetett volna, ha építenek egy horvát tengerpartot, de az meg megdobta volna a GDP-t.:)

2020.08.31. 22:45:01

@igazi hős: hátulról a 6. vagyunk Európában az 1M főre jutó tesztelésben. Miféle tesztelés ugrott meg, te idióta?!

2020.08.31. 23:07:54

@Bircanyíró: 1) Az Orbán-kritikádban igazad van,

2) A svéd-modell buzulásodban nem. Svédországot Skandináviokhoz hasonlítsd, mit kapsz? Legnagyobb GDP zuhanás, legtöbb megbetegedés, legtöbb halott.

Jobban elbaszni csak őgy lehetett volna, ha építenek egy horvát tengerpartot, de az meg megdobta volna a GDP-t.:)

Bircanyíró 2020.08.31. 23:14:27

@Batu Kán: azért ránézhetnél erre, igaz angolul van, de egy mongol hadvezérnek ez nem okozhat gondot:
www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

Ismét hangsúlyozom: egész Európa május óta gyakorlatilag ugyanazt csinálja, ami előtte "svéd modell" néven híresült el.

Ráadásnak itt egy a fentiekkel nem összefüggpő, de érdekes adatsor, (igaz nem hazai) hanem lengyelhonból:
augusztus 19-én a hivatalos lengyel halálozási statisztika szerint 17-en haltak meg Covid-19 fertőzésben, emellett:

-37-en balesetekben
-15-en tüdőgyulladásban (Covid jelenléte nélkül)
-35-en szívrohamban
-147-en egyéb szív- és érrendszeri betegségben
-230-an daganatos betegségben
-3-an gennyes epegyulladásban
-12-en májbetegségben
-7-en öngyilkosok lettek

kell ezt tovább részletezni?

2020.08.31. 23:22:04

@Mad Marx: kár, hogy nem voltál köztük.

2020.08.31. 23:23:34

@igazi hős: hátulról a 6. vagyunk Európában az 1M főre jutó tesztelésben. Miféle tesztelés ugrott meg, te idióta?!

2020.08.31. 23:24:22

@Ad Dio: A 14,5%-os GDP zuhanást már "elbiztonságijátékosozták". Most meg a satu. Az se lesz ingyen

2020.08.31. 23:25:04

@igazi hős: hátulról a 6. vagyunk Európában az 1M főre jutó tesztelésben. Miféle tesztelés ugrott meg, te idióta?!

2020.08.31. 23:27:41

@Mad Marx: kár, hogy nem voltál köztük.

2020.08.31. 23:29:15

@nemecsekerno_007: költözz Brazíliába, mongolFidióta!

2020.08.31. 23:32:04

@Mad Marx: kár, hogy nem voltál köztük.

2020.08.31. 23:33:41

@Bircanyíró: 1) Az Orbán-kritikádban igazad van,

2) A svéd-modell buzulásodban nem. Svédországot Skandináviokhoz hasonlítsd, mit kapsz? Legnagyobb GDP zuhanás, legtöbb megbetegedés, legtöbb halott.

Jobban elbaszni csak őgy lehetett volna, ha építenek egy horvát tengerpartot, de az meg megdobta volna a GDP-t.:)

2020.08.31. 23:37:27

@Mad Marx: kár, hogy nem voltál köztük.

2020.08.31. 23:38:20

@Bircanyíró: 1) Az Orbán-kritikádban igazad van,

2) A svéd-modell buzulásodban nem. Svédországot Skandináviokhoz hasonlítsd, mit kapsz? Legnagyobb GDP zuhanás, legtöbb megbetegedés, legtöbb halott.

Jobban elbaszni csak őgy lehetett volna, ha építenek egy horvát tengerpartot, de az meg megdobta volna a GDP-t.:)

2020.08.31. 23:41:13

@Bircanyíró: @Bircanyíró: idióta vagy.

1) a baj az, hogy a svédek akkor is azt csinálták, amit a svédek, amikor nem azt kellett volna.

2) az, hogy másban is meghalnak emberek, akár többen egy idióta érv, mert:

a) Más dolgok ellen is küzdünk
b) Más dolgok ellen adott esetben nem tudunk mit tenni. Ha egy ember szervezete például totálkáros, akkor előbb-utóbb meghal.
c) Idiótaság úgy "érvelni", hogy mivel tettünk a koronavírus ellen, ezért viszonylag kevesen haltak meg, tehát felesleges volt tenni ellene. Ez egy 80-as IQ-s idióta "érvvelése".

2020.08.31. 23:43:18

@Bircanyíró: tehát azt mondod, hogy a tüdőgyulladás ellen hülyeség küzdeni. valójában elmebeteg idióta vagy. ez is lehet halálos.

2020.08.31. 23:46:00

@Ad Dio: A 14,5%-os GDP zuhanást már "elbiztonságijátékosozták". Most meg a satu. Az se lesz ingyen

2020.08.31. 23:46:54

@Ad Dio: A 14,5%-os GDP zuhanást már "elbiztonságijátékosozták". Most meg a satu. Az se lesz ingyen

2020.08.31. 23:47:40

@nemecsekerno_007: költözz Brazíliába, mongolFidióta!

2020.08.31. 23:48:31

@Bircanyíró: 1) Az Orbán-kritikádban igazad van,

2) A svéd-modell buzulásodban nem. Svédországot Skandináviokhoz hasonlítsd, mit kapsz? Legnagyobb GDP zuhanás, legtöbb megbetegedés, legtöbb halott.

Jobban elbaszni csak őgy lehetett volna, ha építenek egy horvát tengerpartot, de az meg megdobta volna a GDP-t.:)

2020.08.31. 23:50:09

@nemecsekerno_007: költözz Brazíliába, mongolFidióta!

2020.08.31. 23:50:56

@Bircanyíró: tehát azt mondod, hogy a tüdőgyulladás ellen hülyeség küzdeni. valójában elmebeteg idióta vagy. ez is lehet halálos.

2020.08.31. 23:51:34

@Bircanyíró: tehát azt mondod, hogy a tüdőgyulladás ellen hülyeség küzdeni. valójában elmebeteg idióta vagy. ez is lehet halálos.

2020.08.31. 23:53:34

@nemecsekerno_007: költözz Brazíliába, mongolFidióta!

2020.08.31. 23:54:22

@Ad Dio: A 14,5%-os GDP zuhanást már "elbiztonságijátékosozták". Most meg a satu. Az se lesz ingyen

2020.08.31. 23:55:13

@Ad Dio: A 14,5%-os GDP zuhanást már "elbiztonságijátékosozták". Most meg a satu. Az se lesz ingyen

2020.08.31. 23:56:54

@Bircanyíró: 1) Az Orbán-kritikádban igazad van,

2) A svéd-modell buzulásodban nem. Svédországot Skandináviokhoz hasonlítsd, mit kapsz? Legnagyobb GDP zuhanás, legtöbb megbetegedés, legtöbb halott.

Jobban elbaszni csak őgy lehetett volna, ha építenek egy horvát tengerpartot, de az meg megdobta volna a GDP-t.:)

2020.08.31. 23:57:34

@Bircanyíró: tehát azt mondod, hogy a tüdőgyulladás ellen hülyeség küzdeni. valójában elmebeteg idióta vagy. ez is lehet halálos.

2020.08.31. 23:59:51

@Mad Marx: kár, hogy nem voltál köztük.

2020.09.01. 00:01:37

@Bircanyíró: tehát azt mondod, hogy a tüdőgyulladás ellen hülyeség küzdeni. valójában elmebeteg idióta vagy. ez is lehet halálos.

2020.09.01. 00:03:02

@Bircanyíró: 1) Az Orbán-kritikádban igazad van,

2) A svéd-modell buzulásodban nem. Svédországot Skandináviokhoz hasonlítsd, mit kapsz? Legnagyobb GDP zuhanás, legtöbb megbetegedés, legtöbb halott.

Jobban elbaszni csak őgy lehetett volna, ha építenek egy horvát tengerpartot, de az meg megdobta volna a GDP-t.:)

2020.09.01. 00:03:47

@Bircanyíró: @Bircanyíró: idióta vagy.

1) a baj az, hogy a svédek akkor is azt csinálták, amit a svédek, amikor nem azt kellett volna.

2) az, hogy másban is meghalnak emberek, akár többen egy idióta érv, mert:

a) Más dolgok ellen is küzdünk
b) Más dolgok ellen adott esetben nem tudunk mit tenni. Ha egy ember szervezete például totálkáros, akkor előbb-utóbb meghal.
c) Idiótaság úgy "érvelni", hogy mivel tettünk a koronavírus ellen, ezért viszonylag kevesen haltak meg, tehát felesleges volt tenni ellene. Ez egy 80-as IQ-s idióta "érvvelése".

2020.09.01. 00:04:24

@nemecsekerno_007: költözz Brazíliába, mongolFidióta!

2020.09.01. 00:05:16

@Bircanyíró: tehát azt mondod, hogy a tüdőgyulladás ellen hülyeség küzdeni. valójában elmebeteg idióta vagy. ez is lehet halálos.

2020.09.01. 00:06:51

@Ad Dio: A 14,5%-os GDP zuhanást már "elbiztonságijátékosozták". Most meg a satu. Az se lesz ingyen

2020.09.01. 00:08:31

@Bircanyíró: tehát azt mondod, hogy a tüdőgyulladás ellen hülyeség küzdeni. valójában elmebeteg idióta vagy. ez is lehet halálos.

2020.09.01. 00:15:35

@igazi hős: hátulról a 6. vagyunk Európában az 1M főre jutó tesztelésben. Miféle tesztelés ugrott meg, te idióta?!

Exploiter 2020.09.01. 07:50:52

@Ad Dio:

Már most fáj.
Pont ott tartanak, ahol logikusan kell, hogy tartsanak.
A tavaszi nagy leállás miatt villoghatnak a szuper alacsony járványügyi számokkal, a gazdaság meg beszart.
Most vagy folytatják ezt az irányt és véglegesen elbasznak mindent, vagy elengedik és akkor a tavaszi áldozat is halál felesleges volt.
Ez teljesen egyértelmű volt már a legelején, de akkor is az olyan retardált senkiket akarták kiszolgálni, mint Matyi.

Ad Dio 2020.09.01. 08:39:48

Batu Matyi. Ennyit a beszélgetésről. Ezt a blogot sem látogatom többet. Ahogy egyet sem, ahol hagyják szabadon garázdálkodni ezt a bolondot.

konrada 2020.09.01. 10:40:17

...azért a cseh 5 száz több, mint az orosz 5 ezer, hiszen ők 14x többen vannak...

Andy73 2020.09.01. 11:12:29

"A legnagyobb kérdés most, hogy mit hoz a nyári turizmus mérséklődése és az ebből adódó esetleges járvány-visszaesést milyen mértékben rontja majd az őszi influenza vírusok megjelenése. "

Sajnos nem ez. Hiába mérséklődik a turzizmus, a vírus már itt van, és sajnos terjed. Így a legnagyobb kérdés az, hogy milyen ütemben terjed tovább, ehhez kapcsolódóan pedig természetesen az, hogy ezekből mennyi lesz a súlyos eset, és hányan halnak meg. Már megírták, hogy most a fiatalabbak körében terjed jobban a vírus, akik jellemzően ellenállóbak és gyakran tünetmentesek, ezért egyelőre nem nőtt jelentősen a súlyos esetek száma. Sajnos azonban csak idő kérdése, hogy a fiatalok megfertőzzék az idősebb korosztályt is. Illetve már valószínűleg sokan megfertőződtek közülük is, csak több hét a lappangási idő. Vagyis ketyeg az óra, hogy szükség legyen a sok lélegeztetőgépre, vagy legalábbis sokkal többre, mint most.

nemecsekerno_007 2020.09.01. 11:23:43

Itt is dékásít már Batu Matyi látom.

odamondó 2020.09.01. 13:14:59

@Exploiter: már látom a szemeim előtt az új orbáni stratégiát! 'megmentettük az életeket, de a gazdaság sajnos áldozatul esett pár év kemény munka és újra erősek leszünk'

Magyarul: az autógyárak gyengélkedése és a nulla jövőbe mutató gazdasági tervek amúgy sem vetítettek előre semmi jót. Így lesz mire fogni Szokásos kommunista módszerrel. Még pár év munka és na MAJD akkor jó lesz! De ehhez már a jó magyar hozzászokott. A nép vérében van ez a várás.

Andy73 2020.09.01. 14:55:15

@odamondó: Van, akinek már most is jó. És nem csak azoknak, akik közel vannak a tűzhöz. Már régen vége a kommunista egyenlősdinek. Ha azt akarod, hogy neked is jobb legyen, tegyél érte. Ne a kormánytól várd a sült galambot. És persze ne a kormányra fogd, ha neked nem megy, mert az a legkönnyebb.

odamondó 2020.09.01. 15:38:47

@Andy73: persze ezt senki sem vonja kétségbe amit mondasz. Én arról beszélek, hogy az emberek és egy ország általános gazdagságát a gazdaság illetve politika határozza meg. Értsd ezalatt azt, hogy egy tisztességes fizetés legyen 2000 euro.

driver70 2020.09.01. 15:41:52

Igen ,egyre durvàbb szàmokat hazudnak
Októbertől kizárólag vegyvédelmi (csak a Turul márkájú jó)ruhában mehetnek a tanulók iskolába.Kerítsük be az országot 3méteres fallal nehogy beszivárogjon a vírus a mocskos nyugatról. Legyünk mi az új Észak Korea

gigabursch 2020.09.01. 20:46:31

Az a blogger, aki nem stornózza azonnal Brendelt, az segghülye.

tjhooker 2020.09.01. 22:14:57

@Andy73: A legjobb, hogy elemi logikával fel nem fogható döntések születnek.
Láthatóan begyorsult a terjedés. Azt is tudjuk, hogy a számok után futunk a lappangási idő miatt, ahogy írtad. Tehát világos, hogy nem lehet semmit kizárni a határon.
De ez egyébként is hülyeség lenne, önmagában is.
Viszont ha mégis ezt hozzuk ki a két totál hülye hozzállásból, akkor meg miaf*sz a határzár feloldásának döntése csak úgy, 1-2 ország részére?
Nem hiszem el, hogy ezt óvodástól fentebb ne látná át bárki...

Ahogy azt is, hogy az iskola-óvoda mennyire nyerő lesz. Hamarosan zár minden vagy így maradunk.
Akkor viszont megint lesz két dolog amire rá fognak többen csodálkozni.
1. Hiába fiatalabb a fertőzött réteg, az esetszámokkal elindul majd újra a halálozási, de minimum a kórházi/intenzív mutató is. Az pedig már kevésbé fog jól kinézni. Onnan kicsit nehezebb szabadulni, mint lábon kihordani.
2. Ha majd megjelenik - nem sok, mert nyilván kisebb az arány - pár fiatal is a halálozási statisztikákban. Kevés lesz, de annál jobban elgondolkodtató azok számára is akik gondolkodás nélkül engedik őket bárhova és szajkózzák, hogy ez csak egy kis influenza. Gyerekre meg végképp.
A statisztika jól mutat nagy számokban, közelebbről (vagy magadhoz csak közelebb érezve) kevésbé.

tjhooker 2020.09.01. 22:21:57

@Bircanyíró:
Az influenzáról kint vna a heti statisztika évekre visszamenőleg az ÁNTSZ honlapján.
Heti új betegek, halálozások.

Hogy miért van az egyik máshogy kezelve mint a másik?
Pofonegyszerű.
Mert különböznek. Te magad írtad le.
Covid-19 eddig összesen 6500 beteg. De a nulla tesztelés miatt szorozzuk be tízzel a szakértők véleménye alapján. Az 65000 beteg, 6xx haláleset. Ki is jött az 1% környéke, még reális is lehet.
Influenzából viszont ott a heti 40-50000e beteg ezzel szemben.
Köze nincs egyiknek a másikhoz súlyosságban.

Próbáljuk meg elképzelni Covid-19-el ugyanezt a heti 40-50000 beteget.
Olaszországban mennyi volt? Hogy omlott össze az egészségügyi rendszer? Mennyi volt a halálozási arány?

Ebből talán látszik, hogy "kicsit" nehezebben kezelhető a Covid-19 mint egy sima influenza.

gigabursch 2020.09.02. 07:13:46

@tjhooker:
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy februárral kezdve volt egy öthetes durva betegségem.
Ki is döntött, mint favágó a vágásérett bükköt.
Éppen csak lábraálltam belőle, két hétig totál dögrováson szenvedtem.
Ugye ekkor még csak csordogáltak a hírek, hogy jön valami.

Elmentem a háziorvoshoz
Háziorvos: - Háááát, ez olyan influenza szerű fertőzés.
Bő egy hónappal később olvasom a tünteteket, hogy mi igaz, mi nem igaz erre, arra.
100%-os stimmelésem volt.

A fél falu nálunk ebben az időszakban szintén fekvőbeteg volt.
Mivel az orvosok lejelentették influenzának az ÁNTSZ felé, így senkinél sem mentek utána, hogy vajon ez mi is lehetett.
Persze akkor még normális teszt sem volt.

kvadrillio 2020.09.02. 17:34:32

ftöbbszázezer küföldre utazó hozta be a vírust és fertőzött meg többszázezerszer 10 embert.....

NU, AKKOR EZEKTŐL MEGVONNI AZ ADÓ- ÉS EGYÉB KEDVEZMÉNYEKET, MERT DIREKT UTAZTAK KÜLFÖLDRE, PEDIG TUDTÁK, HOGY BEHOZZÁK A VÍRUST !!!

ez olyan, mintha a kínai direkt zabálna koronavírusos denevérlevest ! AKIK DIREKT KIUTAZTAK, AZOK DIREKT GYILKOS GYILKOSOK !

Merkely: a határzár már nem lesz elég

koronavíruskoronavírus MagyarországMerkely Béla

Szerző:HáziPatika

Létrehozva: 2020. augusztus 31. 13:37

Módosítva: 2020. augusztus 31. 14:22

A vártnál hamarabb érkezett Magyarországra a járvány második hulláma, rengeteg Horvátországban nyaraló hozhatta haza a vírust - mondta el Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A vártnál 3-4 héttel korábban ért Magyarországra a koronavírus-járvány újabb hulláma, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint pedig ennek oka az, hogy sok magyar nyaralt külföldön. Az RTL Klub Híradójának nyilatkozó szakember szerint elsősorban a Horvátországba látogató több százezer magyar hozhatta be nagy arányban a megbetegedést.
A külföldi nyaralások miatt hetekkel korábban jött

Merkely szeptember második felére várta a megbetegedés újbóli felfutását, mert azt hitte, az iskolák újranyitása váltja majd azt ki. Szerinte annak ellenére is nagy arányban választották a horvát tengerpartot a magyarok, hogy az országban az igazolt fertőzések száma folyamatosan növekedett, az újonnan diagnosztizált esetek számában már Romániát is utolérte. A halálozási szám szerinte azért nem emelkedett a fertőzöttek számával, mert a nyaralás közben többnyire jó egészségi állapotú, fiatal emberek kapták el a vírust. A rektor szerint a határzár most már nem lesz elég a járvány visszaszorításához, újabb intézkedéseket kell majd hozni.
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A rektor már júliusban arra figyelmeztetett egy interjúban: ha túl sok magyar megy külföldre, hazahozhatják a vírust. A horvátországi fertőzöttszám már akkor jóval magasabb volt, mint itthon a járvány csúcspontján, ráadásul a betegek száma a környező országokban is egyre gyorsabban emelkedett az elmúlt hénény hétben.

Bircanyíró 2020.09.04. 10:42:24

A döntéshozókat rendszeresen szakértői jelentésekkel tájékoztató járványügyi matematikuscsapat vezetője szerint a BEHURCOLT, illetve az azzal összefüggő esetek aránya már a 10%-ot sem éri el.
Ha ezt nyilatkozza nyilvánosan egy szakértő, akkor jogos a kérdés, hogy a kormány mire alapozza a döntését (aminek a komolyságát, átgondoltságát az is jól mutatja, hogy az életbe lépése előtt néhány órával már módosították is!)
Itt egy másik idézet: "Magyarországon újonnan regisztrált fertőzöttek többsége buliban, esküvőn vagy valamilyen zárt térben tartott rendezvényen kapta el a koronavírust" - nyilatkozta a HírTV-nek Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

Mi következik mindebből? Ugye egyértelmű: zárjuk le a határokat!

Ami pedig a médiában megjelenő számok megbízhatóságát illeti, itt egy tegnapi hír: "Az USA-ban a legújabb hivatalos adatok szerint csak a COVID-19 áldozatok 6%-ának halálát okozta kizárólag a koronavírus".

És még mindig nem a vírus létét, vagy az ellene hozott/hozandó intézkedések szükségességét tagadom, csupán a tisztánlátást, a hiányzó válaszokat sürgetem, valamint kétségeimet fejezem ki az első és sokadik ránézésre is a vírusnál súlyosabb károkat okozó irracionális pánikreakciókkal szemben.

Scriptor. 2020.09.14. 09:51:35

Hol vagyunk már a napi 292 új megbetegedéstől, ami a poszt keletkezésekor, augusztus 30-án még kiugrónak tűnt. Azóta szeptember 12-én elértük a 916-ot is. Igaz másnap visszaesett 484-re, de az ezret megközelítő esetszám megdöbbentő, ha visszatér. Egész Németországban nincs annyi, pedig ott 83 millió ember él!
süti beállítások módosítása