Érdekes megoldást választ a kormány az idei érettségikre

2020. április 10. 13:48 - Ursus Arctus

Várjuk már egy ideje, hogy vajon milyen döntést hoznak majd az idei érettségik lebonyolítása kapcsán Magyarországon és a találgatások közben több variáció is felmerült. Az egyik az volt, hogy elhalasztják az egészet (néhány hónapra, vagy akár egy egész évre, mégpedig összevonva 2021 -re két évfolyam vizsgáztatását); de az is szóba került az egyes internetes fórumokon, hogy esetleg on-line írásbelik lesznek majd. Bár ez még nem hivatalos, most úgy tűnik, hogy végül egy teljesen új verzió fog megvalósulni, mégpedig az, hogy idén CSAK írásbeliket tartanak, szóbeliket pedig nem. [forrás]

erettsegik_2020.jpg

Ez azt jelenti, hogy úgy tűnik mégis csak kiteszik a járványveszélynek azt a cirka 100 ezer magyar fiatalt és több ezer pedagógust, akiknek résztvevőként, vagy szervezőként feladatokat kell majd ellátniuk május első hetében az érettségik kapcsán. Igaz ugyan, hogy a 100 ezres szám valamivel csökkenni fog, mert a továbbtanulást nem választókat és a szintemelésre készülőket kivonják majd, így is 70-75 ezer érettségizővel és több ezer tanárral kell számolni. Ez pedig vagy 80 ezer magyar család veszélyeztetését jelenti, hiszen az vizsgákról hazatérők egyénenként 3-5 családtaggal kerülnek azonnal kapcsolatba. Így akár 400 ezer ember is érintett lehet, ami komoly bővülést jelenthet a járványterjedés szempontjából. (Pedig így is már naponta 200 feletti az új fertőződések száma.)

Az európai országok többségében sajnos valóban probléma, hogy miként kezeljék a 2020-as érettségiket, hiszen a járvány mindenhol nagy ütemben terjed. A legtöbb koronavírus fertőzött jelenleg Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban van (ezen államokban együttesen 540 ezren fertőzöttek meg eddig, január 24 óta, amikor a SARS-CoV-2 vírus megjelent kontinensünkön) és naponta mindegyik említett országban 4-6 ezer új fertőzést regisztrálnak.

Magyarország a 30. helyen van Európában a fertőzöttek számát tekintve (50 ország között), 29 európai állam előz meg bennünket. Vagyis a középmezőnybe tartozunk (április 10-én: 1190 betegnél és 77 elhalálozottnál tart a járvány). Viszont a terjedés mértéke most ugrásszerű növekedést mutat, így talán 75-80 ezer ember iskolákba berendelése nem tűnik jó ötletnek (sem átgondolt lépésnek).

A hivatalos kormányzati döntés és kommunikáció előtt remélhetőleg még megfontolják az érettségikre vonatkozó döntést.

 sajtoszoba4.jpg 

Szólj hozzá!
Címkék: érettségik

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtoszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr2215602426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása