Valós számokat látunk a járvány kapcsán?

2020. április 07. 14:20 - Ursus Arctus

A történelem számtalan járvánnyal sújtotta már az emberiséget, ilyen volt az 1347 és 1353 közti nagy európai pestisjárvány, az 1830-as kolerajárvány és az 1918/19-es spanyolnátha járvány. Milliókat érintett mindegyik, akárcsak a jelenlegi koronavírus pandémia, mely már a másfél millió megbetegedésnél jár.

Európában már 76. napja van jelen a COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 azonosítójú, új koronavírus és azóta kontinensünkön (április 8-ig) körülbelül 660 ezer embert betegített meg (kb 55 ezer halálesettel). További 780 ezer ember  fertőződött meg Európán kívül, legnagyobb mértékben az Egyesült államokban (ahol április 8 -ig 400 ezer megbetegedést regisztráltak). Országonként nagy eltérések vannak azonban: ma a legtöbben Spanyolországban, Olaszországban és Németországban fertőződtek meg. Ez a három ország adja az össz európai megbetegedések 60% -át. Nálunk a mai napig 895 a fertőzöttek száma és 50 -en hunytak el a vírus következtében. Sajnos már naponta 70-80, - hamarosan 24 óránként több 100 - fővel gyarapodhat a fertőződések száma.

Legalábbis ezeket a számokat látjuk - halljuk a médiában! DE igazak e vajon?

hamis_jarvanyadatok.jpg

Az adatok mögött sajnos nem tudjuk, hogy mennyi valóságtartalom húzódik. Több probléma is gátolja ugyanis a tisztánlátást: az egyik, hogy a vírussal megfertőzöttek jelentős része nem kerül az egészségügyi nyilvántartási rendszerbe. Vagy otthon marad az illető és nem szól tüneteiről senkinek (majd kiheveri, úgymond "lábon kihordja" a betegséget) vagy terjeszti amerre jár és ugyancsak nem fordul orvoshoz (önmagát kúrálva közben). Egyik esetben sem kerül az állami beteg-nyilvántartás látókörébe.

A második probléma a tesztelések számával van, Európa-szerte. A társadalom egy része próbál ugyan helyesen eljárni (időben megtudni, hogy COVID-19 beteg, majd otthoni önkéntes karanténba vonulni, ha komolyabb a baj, akkor pedig kórházba menni), csakhogy esélye sincs erre, mert eleve nem is derül ki, hogy koronavírus fertőzött. Nem tesztelik erre, mert szinte sehol nincs elég teszt. Ezeknek a betegeknek a többsége nem kerül kórházba (és így a nyilvántartásba sem), hanem egyszerűen átmegy rajta a betegség (amiről ő maga sem tudja, hogy COVID-19), miközben akár 8-10 másik embert is megfertőz.

Végül kiemelendő, hogy az országok egy része kozmetikázza a járvány-adatokat, különböző okokból. Egyik ok lehet, a pánikkeltés megakadályozása, mert a döntéshozók úgy vélik, ha a COVID-19 miatt megbetegedett vagy elhalálozott betegek egy részénél egyszerű influenzát, vagy halál-okként másodlagos betegséget rögzítenek a rendszerben (így javítva a statisztikákat), akkor a tömeges pánik meggátolható. Ugyancsak ok lehet az adatok meghamisítására a kormány védelme, pontosabban felelősségének elkenése, hiszen ha egy adott országban kedvezőbb járvány-helyzetről adnak hírt (mint a szomszédos államokban), akkor ott az a kép alakul(hat) ki, hogy a legfelső vezetés ura a helyzetnek és csakis helyes döntéseket hoz.

jarvany_adatok_ap8.jpg

koronavirus.gov.hu

Magyarország esetében eleve gyanús volt, hogy késett a területi adatok közzététele és sokáig nem is tudhattunk arról, hogy az egyes vidéki nagyvárosokban, településeken és megyékben milyen súlyos járvány-helyzet alakult ki. Aztán az is kiderült, hogy a kormányzati kommunikáció dacára egyáltalán nem kaptak/kapnak maszkokat és járványvédelmi eszközöket a háziorvosok, illetve a lélegeztető gépek száma is sántít, ráadásul azok fele eleve foglalt a járványhelyzet ELŐTT megbetegedettek miatt (akik nem is a koronavírus miatt foglalják ezeket a berendezéseket).

Szintén a tisztánlátást gátolja, hogy Magyarországra is igaz, amiről már szó esett, hogy sajnos itt is alig végeznek koronavírus teszteket, így könnyen lehetséges, hogy legalább tízszer annyi fertőzött van a valóságban, mint amiről a koronavirus.gov.hu kommunikál. (207)

Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is, a következő kérdéssel:

index_sajtoszoba_blog.jpg

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtoszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr1515597204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

C.quigley 2020.04.08. 16:23:03

Az, hogy a valos adatok a szamoknak tobbszorose, semmi aggodalomra nem ad okot, ugyanis a koronavirus evtizedek ota velunk van, es iden kevesebb aldozata van, mint az influenzanak tavaly.

Magányos Farkas_ 2020.04.08. 17:26:58

@C.quigley: A SARS-CoV-2 új koronavírus január 24-én jelent csak meg Európában (legelőször Franciaországban). Koronavírus törzsek voltak korábban is kontinensünkön, de a SARS-CoV-2 most alakult ki.

Morpheusz_ 2020.04.08. 17:30:13

@C.quigley: És szerinted tavaly az influenza 2,5 hónap alatt(!) megölt 55 ezer embert csak Európában?

C.quigley 2020.04.08. 20:27:40

@Alekszej Antonov: meg lesznek is uj torzsek. Mert mutalodik az egesz.

Iden elso negyedevben osszesen az orszagban kevesebben haltak meg, mint tavaly elso negyedevben.

C.quigley 2020.04.08. 20:33:17

@Kovács Istvan:

Az influenzaban evente 250-600 ezer ember hal meg vilagszerte. Ehhez kepest koronavirus teszt utan eddig 85000.
Figyeled mit irok? Koronavirus teszt utan. Tehat nem a virus miatt. Az aldozatok 95 %-anak egyeb kronikus betegsege-i is volt-ak, az aldozatok 99%a 75 ev feletti.

A media azt harsogja, hogy veszely van. Ez a pszichere hat, eppen ugy, mint a reklamok. Ha valamit sokszor ismetelgetnek, akkor elhiszed.
Mert azt akarjak, hogy felj, hogy rettegj.
Mert ha rettegsz, nem fogsz tudni gondolkodni es elveszted a jozan itelokepessegedet.

Morpheusz_ 2020.04.08. 23:15:46

@C.quigley: Tanultál matematikát? A koronavírus járványban január 24 és április 8 közt 76 nap alatt halt meg 87 870 ember. Ha aránypárral számolsz, akkor 418 ezer jön egy évre HA (mondom ha) ezt a jelenlegi bővülést veszed konstansnak, DE nem veheted annak, mert a bővülés üteme növekedni fog.

Tehát összefoglalom neked: MÁR MOST is simán megöl annyi embert a járvány, mint a sima influenza, de ha elmúlt 3 hónap terjedési ütemét exponenciálisan ábrázoljuk és mondjuk feltételezzük, hogy minden negyedévben duplázódik a halottak száma, akkor a következő jön ki: második negyedév 2X87 ezer (174 ezer), harmadik negyedév: 2X 174 ezer (348 ezer), negyedik negyedév: 2X 348 ezer (696 ezer). Ha ezt összeadod, akkor 2020 végér = 87 ezer + 174 ezer + 348 ezer + 696 ezer = 1,3 millió jön ki!!! Neked ez ugyanannyi, mint az influenza 250-600 ezre???

Morpheusz_ 2020.04.08. 23:17:49

@C.quigley: egyébként meg az is hülyeség, hogy az áldozatok 99% -a 75 feletti és hogy 95% -nak van krónikus betegsége. Max a kozmetikázás után hozzák ezt ki.

dodonovics 2020.04.11. 08:05:29

@Kovács Istvan: Ez a matek sem igazán jó. Egyrészt ha az eddigi trendet nézzük, 2-3 hónap után egy adott területen kezd lecsengni a történet, és ha ez így lesz, akkor bőven egy milla alatt marad a halottak száma. Másrészt meg az EU és USA ellátórendszerek megbicsaklása mutatja, milyen fontos az egészségügy felkészültsége, és akkor jön Irán, Törökország, India, Pakisztán... No és Afrika. Mind a pöpec egészségügyi ellátásról híres. Harmadrészt senki nem tudja, hogy az időjárás mennyire teszi szezonálissá a cuccot, így aztán a prognozis lehet akár kedvezőbb is az egy millánál. Ha hozzávesszük, hogy az egy milliós becslés nem nagyságrendileg nagyobb mint az itt felhozott influenzás 600.000-es felső határérték (a duplája se), valamint hogy az influenza a teljes korosztályból szedi az áldozatait, míg ez a vírus az esetek nagy többségében azokkal végez, akik egészségügyi állapotuknál és koruknál fogva egyébként is közel állnak az elmúláshoz, tényleg nem indokolt az a méretű világpánik, gazdasági recesszióba zuhanás, mint amit a médiahiszti generált. Hogy mégis miért van szükség a hisztire, annak egyszerű a magyarázata: évtizedeken át az országok telibeszarták a saját egészségügyüket, amiről most derül ki, hogy képtelen ellátni a funkcióját nagyméretű világjárványok esetén. Kapacitás hiány van szinte minden országban, ergó ha nem szigorítják a szociális kapcsolatokat, akkor bedől mint a kártyavár, és nem milliók, hanem tízmilliók halnának meg.
süti beállítások módosítása