Az ókort követő megtorpanás az orvostudomány terén

2020. április 09. 20:12 - Ursus Arctus

A koronavírus (SARS-CoV-2) és a COVID-19 európai megjelenése, sőt intenzív terjedése közepette óhatatlanul fókusz kerül az orvostudomány történelmi fejlődésére is. Felmerülhet bennünk a kérdés: mióta tud az emberiség egyáltalán tudatosan szembeszállni a járványokkal? Miért volt annyira védtelen Európa évszázadokkal ezelőtti társadalma a középkori fertőzésekkel és betegségekkel szemben? Miért tekinthető fejlettebbnek a sokkal régebbi ókor orvostudománya a későbbi (és így elvben fejlettebb) középkorinál?

hippokratesz.jpg

Hippokratész

Ha az ókort vizsgáljuk, már a Krisztus előtti III. században találunk írott forrásokat arról, hogy mind Kínában, mind pedig a Hellász vidékein akadtak az emberi testre kíváncsi (annak belsejét is látni akaró) így boncolásokat végző "orvosok". Ilyen volt például a görög Hérophilosz (Kr.e. 335 - Kr.e. 280), aki a feljegyzések szerint Krisztus előtt 300 körül már több boncolást is végzett Alexandriában. Hozzá kötjük az idegek, illetve artériák és vénák első leírásait is. Ami az ókor orvosait illeti, két másik nevet feltétlenül meg kell még említeni, az egyik Hippokratész (Kr.e. 460 - Kr.e 377), a másik Galénosz (Kr.u. 129 - K.u. 216). Hippokratész (akinek esküszövegét ma minden orvosi egyetemről kikerülő hallgatónak meg kell tanulnia) az ókori Hellasz egyik leginkább elismert tudósa és az orvostudomány atyja volt. Galénosz bár a Kis-ázsiai Pergamonban született, ám Rómában lett korának leghíresebb orvosa. Több császár személyes gyógyítója lett és anatómiai munkái, testnedvekkel foglalkozó értekezései égészen a reformáció koráig meghatározóak maradtak.

A Nyugat-Római Birodalom 476 -ban omlott össze és a germán törzsek megjelenésével illetve saját államaik megszületésével (pl. Frank Királyság, Keleti Gót Királyság ... stb) egy új korszak köszöntött a világra: ez lett a középkor. Az új és kereken egy ezredéven át tartó időszak (476 - 1492) legerősebb összetartó erejét és legfőbb jellemzőjét a mindent uraló kereszténység adta. A keresztény egyház évszázadokon keresztül dogmatizálta Európa társadalmát, gátolva a tudományok fejlődését és így az orvostudomány továbblépését is. Így a gyógyítás megrekedt egy bizonyos szinten, még az ókor vívmányai is - Hérophilosz, Hippokratész és Galénosz munkássága is - nagyrészt feledésbe merült. 

boncolas.jpg

Michiel Jansz van Mierevelt festménye egy kora-újkori boncolásról

A középkori keresztény egyház kezdetben tiltotta a boncolásokat, így az orvoslás alapjait jelentő anatómia sem fejlődhetett tovább. A sebeket, háborús sérüléseket a borbélyok kezelték (mert csak nekik voltak éles eszközeik, vékony pengéik, sebollóik ... stb), a többi betegséget füstölőkkel, imákkal és érvágásokkal az ispotályokban "gyógyították" a szerzetesek. (Azt hitték, hogy a betegségeket a vérbe kerülő romlott anyag okozza, amit így le kell "csapolni" a beteg testből) Ilyen körülmények között óriási pusztítást tudott okozni Európában 1346-1353 között a pestis (dögvész, vagy fekete halál), majd 1495-500 közt a nagy Nyugat-európai szifiliszjárvány. (Mindkét megbetegedést baktérium okozza, előbbit a Yersinia pestis, utóbbit pedig a Treponema pallidum.) Közben megjelent a lepra is és a tbc is (szintén még a középkorban). A lepra (mely az ókor óta keserítette meg az életet), az XIV. század első felében százezreket betegített meg és a kontinens több pontján teremtett úgynevezett lepratelepeket.

A középkori orvosláshoz képest fejlődést és változást két nagy szellemi áramlat hozott: a reneszánsz és később a reformáció. A reneszánsz illetve humanizmus életre hívta az első európai egyetemek bővülését, így létrejöttek az első orvosi karok is. Petrarca itáliai munkássága az 1340-es években és az őt követő humanisták a korábbi Isten- és vallásközpontú világnézetet emberközpontú világnézetre cserélték. A megkérdőjelezhetetlenség (dogmatizmus) helyett lassan Európa egyre több pontján megjelent a világias gondolkodás, a kérdések nem kizárólag vallás-alapú magyarázatának igénye. (A párizsi Sorbonne 1257 -ben kezdte meg működését.) A világ kicsit kinyílt és az emberiség újra nyitottá vált az ókori bölcsek tanításaira.

Az új időkkel, a középkor végén egyre több helyen kezdtek megint boncolásokat: például a bolognai Mondino de Luzzi (1270-1326) már 1315-ben engedéllyel végezhetett boncolást, sőt arról tanulmányt is készíthetett. Ez a későbbi évtizedekben széles körben került az egyetemek orvosi karainak tananyagába. A padovai Alessandro Benedetti (1450-1512) anatómiai tantermekben végzett emberi testeken feltárásokat. Leonardo da Vinci (1452–1519) szintén boncolt, de ő elsősorban az emberi test ábrázolása céljából. A németalföldi Andreas Vesalius (1514-1564) már az újkor gyermekeként anatómiai tankönyvet is készített.

Az orvostudomány tehát a középkori keresztény egyház mindenhatóságának gyengülésével kezdett újra fejlődésnek indulni. Bár az egyház még ekkor is indított pereket tudósok ellen - mint Giordano Bruno és Galileo Galiei ellen (előbbit máglyára ítélték 1600-ban, utóbbi elzárásra kényszerítették 1633-ban), azért fokozatosan enyhült az egyház elnyomó szerepe. Innentől jelentek meg sorra az orvostudomány vívmányai, mint a mikroszkóp felfedezése (1590 - Zacharius Janssen), a vérkeringés megismerése (1616 - William Harvey), a baktériumok első leírása (1670 - Anton van Leeuwenhoek), a sztetoszkóp feltalálása (1816 - René Laennec) ... stb. Európa egyetemei a fejlődés kiindulópontjaivá váltak és a járványokkal szembeni harc is új szakaszába lépett: 1796-ban Edward Jenner jóvoltából az első himlőoltások is megvalósulhattak.

Az új korok találmányai dacára a járványok még a XIX. sőt XX. században is gyakran pusztították Európa lakosságát. 1830-ban a kolera söpört végig a kontinensen (az ókor óta sokadszorra), majd jött az első világháború nyomában (1918/19-ben) a spanyolnátha. A legutóbbi évtizedek egyik legveszélyesebb kórokozója az 1976-ban azonosított Ebola vírus lett (az afrikai Kongó Ebola nevű folyójáról elnevezve), 1976 óta sajnos többször fel-fel bukkant Afrikában, legutóbb 2013-2016 közt Nyugat-Afrikában, 11 ezer embert megölve.

A járványok elleni küzdelem tehát egy idős az emberiséggel. A legnagyobb epidémiák a középkorban pusztítottak (tízmilliókkal végezve), ám a középkor vége változást hozott és az egyház uralmát felváltotta a józan ész "uralma". Remélhetőleg ennek idejét éljünk napjainkban is, mely kor pár hónapja új feladvány elé állította a világ orvosait és tudósait, ez pedig a koronavírus lett.

/Ha érdekesnek találtad posztunkat, talán kíváncsi vagy előző írásainkra is: "Mi változik a járvány után" - melyben szavazhatsz is arról, hogy szerinted meddig tart még a járvány, és "Valós számokat látunk e a járvány kapcsán"./

 ***

sajtoszoba4.jpg

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtoszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr415601250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.04.10. 18:45:09

ahová középkori keresztény egyház van irva, oda nyugodtan irhatnátok:a bankházak teljes befolyasa ala kerult judeo-krisztianizmus. ami ugyan keresztenynek nevezi magat, de hat lassuk be, az elso Medici pápa óta, ez csak avak szamara nem nyilvanvalo. Roma a bankok/bankhazak/családi maffiák cafkaja a 15 szazad ota.

Control_ 2020.04.10. 19:08:16

Reneszánsz, humanizmus, reformáció felvilágosodás a sorrend. Mind az egyház hatalmát és befolyását csökkentette és nyitott utat a tudományosság számára. Jött az empirizmus, a tapasztalati megismerés és vele végre az orvostudomány fejlődése.

Recensor 2020.04.10. 19:26:32

Érdekes poszt! A középkor egyházának szinte korlátlan uralma csírájában fojtotta el a vallástól eltérő gondolatokat. Aki merészelt tudományos útra lépni, eretneknek minősült. Mehetett az inkvizíció elé. Csak a középkor vége hozott enyhülést az 1300 -as évek középső harmadától. (Ahogy a cikkben is szerepel.)

Ursus Arctus 2020.04.10. 19:38:51

@Rozsdalovag: Ráadasul ez a bizonyos "enyhülés" Európa egyes területein különböző időpontokban jött el. Észak-Itáliában a humanizmus első megjelenésével (lásd Petrarca) már a XIV. században, ám közép és Kelet-Európában sokkal később.

Bogomil 2020.04.10. 19:43:50

@FILTOL: Az első Medici-pápa, X. Leó már jócskán a reneszánsz végén (és egyben, a legtöbb mai korszakolás szerint az újkor elején) uralkodott, és leginkább a reformáció elleni hadakozással foglalkozott. És nem, bár bankárok voltak, de zsidók nem; a judeo-kereszténység fogalom használata itt nem hordoz semmiféle értelmes jelentést.

Solo_ 2020.04.10. 19:48:33

Lényeges észrevétel! A középkori egyház digmatizmusa annyira általános érvényű volt, hogy áthatotta a feudális társadalmakat és azok közgondolkodását is. Ahogy a poszt találóan megfogalmazza: "dogmatizálta a társadalmat" vagyis nem engedte megkérdőjelezni az egyházi tanokat és értékrendet, a világról alkotott képet. Ennek enyhülése hozhatott csak változást bármilyen tudományban így az orvostudományban. Az enyhülés első jelét a skokasztika jelentette majd a Petrarcával kezdődő humanizmus az 1340 -es évektől (Itáliában).

Eremitha 2020.04.10. 20:08:39

Voltaire mondta 1770 körül: "Tiporjátok el a gyalázatost" - és ezzel a mondatával a katolikus egyházra illetve annak dogmatizmusára gondolt. Talán ő volt az első, aki komplett irodalmi munkásságot szentelt annak, hogy az emberekkel tudassa: az egyház gátolja a szabad gondolkodást. Pedig ekkor már túl vagyunk a reformációs megújuláson a kora-újkoron és az angol felvilágosodáson is.

perelli · http://felirat.blog.hu/ 2020.04.10. 21:16:46

Középkori orvoslásról az arabok és a zsidók nélkül értelmetlen beszélni. Az athéni iskola Perzsiában és Alexandrián keresztül tovább élt.

Fredddy 2020.04.10. 23:19:43

A középkornak, különösen a középkori egyháznak a felvilágosodás sokszor mesterségesen keltette rossz hírét, amit sokan boldogan ápolnak ma is, tudatlanságból, vagy ideológiai megfontolásokból.

A valóságban az ókor tudományos vívmányainak megmaradt részét sokszor éppen a szerzetesek mentették meg, pusztulásukat pedig legalább annyira okozták a politikai bizonytalanságok, mint bármilyen ideológiai megfontolás- ne feledjük, Róma végül kereszténnyé lett, az utódállamok viszont sokszor nem voltak azok. A cikkben említett érvágás éppen a cikkben említett Galénosz tanításaiból származik :P Bencés szerzetesek hozták létre a Róma bukása utáni világ első orvosi iskoláját is Salernóban, és a középkori szerzetesek találmánya a jófejségből bárkit gyógyító kórház koncepciója is, az antikvitásban az orvoslás fizetős volt, kórházai csak a hadseregnek és a sok rabszolgát foglalkoztató gazdaságoknak voltak. A kórházak azért is fontosak voltak, mert pl leprásokat a társadalom kivetette magából, ha a szerzetesek meggyógyítani nem is tudták, de legalább ápolták és etették őket. A 13. században már 19000 kórház volt Európában!

1150-ben tiltották meg a szerzeteseknek a gyógyítást, mert túl közel vitte őket a világi emberekhez, noha a szerzetesi ispotályok jó része tovább működött, de ennek köszönhetően indult be a világi orvosképzés. Szóval ez sem a reneszánsz vívmánya.

Pusztító járványok az ókorban is voltak, és az akkoriak ugyanúgy nem tudtak vele mit kezdeni. Érdemes ókori szerzőket olvasni, Titus Livius pl lelkiismeretesen beszámol arról, melyik évben melyik járvány pusztította Rómát.

Control. 2020.04.10. 23:34:13

@Fredddy: Azért ne feledd, a középkori szerzetesek - még bencések is - max imával és füstöléssel gyógyítottak. Ellátták talán a sebeket, de ezt orvoslásnak vagy pláne tudománynak nevezni olyan, mint elektronikai találmánynak tekinteni az őskori fáklyát. Az érvágás ugyan Galénosznál is felbukkan, de könyörgöm ő Krisztus után alig 100 évvel élt, miközben ugyanezt alkalmazták még 1500 -ban is. És ez akkor Galénosz hibája volna? Aligha.

A XIII. és XIV. századi ispotályokat, ápolóházakat kórházaknak nevezni, meg olyan, mint FORMA 1 pályának a kerti kisjárdát. A világi orvosképzéshez bizony kellett a szellemi megújulás, amit nagyon nem a dogmatikus középkori egyház, hanem sokkal inkább a humanizmus és később az empirizmus hozott.

A papok javára írni olyan, mint Hitlert dicsérni, amiért pusztítása után szebb Európa épült. :)

Aurora86 2020.04.11. 05:43:52

@Arkadiai: És ez a bizonyos szellemi megújulás honnan indult? Csak nem az egyháztól? Végig nem tud a cikk mit kezdeni ezzel az ellentmondással: az egyház borzasztóan dogmatikus volt, mindent étszőtt, aztán egyszer csak nem szőtt át mindent. A humanizmus vajon honnan eredt? Egyszer csak ott lett? Ha a keresztény Európa ennyire dogmatikus volt, akkor hogyan van az, hogy aztán utána évszázadokig minden találmány - orvosi is - ebből a keresztény Európából származik. Túlnyomórészt hívő tudósoktól.
Tudsz egyébként mondani az istenített görög tudósoktól olyan tételt az orvoslásban, ami máig érvényes? Ugyanúgy fingjuk nem lehetett semmiről, csak szisztémába rakták a hókuszpókuszt. Ha jött egy járvány, akkor az meg elvitt mindenkit. Az érvágás 2000 éven ét tartó ostobaság volt, köszi...

ka_TARZI_s 2020.04.11. 07:04:56

@Rozsdalovag: ez egy jó nagy balos propaganda. Európában az Egyház szellemi uralma csak kb. 1000-re teljesedett ki, a keleti és északi népek kb. ekkorra vették föl a kereszténységet - nagyon sokan a magyarok után.

A tudomány legfőbb motorját az egyházi alapítású egyetemek, kolostorokban megőrzött és sokszorosított ókori iratok jelentették. És nem, nem kerültek inkvizíció elé tudományos újítások miatt.

@Control_: Speciel a reneszánsz és a humanizmus legfőbb motorja az Egyház volt. A reformáció pedig többségében egy visszatérési kísérlet a múltba (lásd pl. puritánok).

ka_TARZI_s 2020.04.11. 07:10:30

@Fredddy: Ez így van.

Amúgy meg a korai középkorban tapasztalható megrekedésre mára létezik egy nehezen megcáfolható bizonyíték. Egy vulkánkitörés miatti kis jégkorszak, ami alatt a mérsékelt övben a lakosság fele is meghalhatott.

mult-kor.hu/20140123_10_evig_tartott_a_kozepkori_tel

Larrikin 2020.04.11. 08:41:13

Egyoldalú. A mikroszkóp feltalálása és a biokémia alapjainak megértése, mint vallási kérdés?

Jóska Pista 2020.04.11. 10:54:39

A tényekkel nehéz vitázni. Igen, a keresztény elnyomó dogmatikus egyház alatt a tudomány nem nagyon fejlődhetett.

nick ami nincs 2020.04.11. 11:06:45

Nagy zsivány lehetett ez a Hippokratész. 117 évet élt, de nem árulta el a hosszú élet titkát (szerintem csak rosszul lett megadva a születési és halálozási évszám, de nem vitatkozok).

Magányos Farkas_ 2020.04.11. 11:31:22

@nick ami nincs: Neked hogy jött ki a 117? A szövegben az van: 460-377 Krisztus előtt. Az nekem 83. Neked hogy 117???

Control. 2020.04.11. 11:40:35

@Aurora86: Nagyon sokat kellene olvasnod a témában, mert zöldségeket írsz. A humanizmus NEM az egyháztól indult. Ennek az irányzatnak a lényege az emberközpontúság, amivel eltért a korábbi évszázadok Isten és Jézus központú vallásos gondolkodásától. Itáliában Petrarca munkásságához kötjük a humanizmus megjelenését és az 1340-es évekhez.

Az is zagyvaság, hogy összemosod és összekevered a fogalmakat: annak például, hogy a keresztény Európából indulnak ki találmányok hívő tudósoktól semmi köze az egyház hatalmához. Maga a rendszer volt ugyanis tudomány-ellenes a középkor 80-90 százalékában, egészen az 1300-as évekig. De sok helyen még azt követően is (keleten egészen a 18-19. századig).

A középkor nagy részében az egyház eretnekségnek vagy boszorkányságnak tartotta a tudományok vizsgálatát és a kereszténység megjelenése előtti dolgokat. Az ókor i vívmányok megbecsülése a reneszánszból indul ki. Maga a szó is ezt jelenti (újjászületés, vagyis a régi ókori művek, vívmányok elismerése, szeretete. A reneszánsz szintén a XIV. században indult Itáliában (párhuzamosan a humanizmussal).

Egyik szellemi irányzatnak sincs köze a keresztény egyházhoz, épp annak rendszerszintű túlhatalmát próbálta megtörni.

Argus_ 2020.04.11. 11:47:26

@Jóska Pista: A középkor legnagyobb részében (az V. századtól egészen a XV. századig terjedő időszak túlnyomó hányadában) az egyház diktált. Ez önmagában kevéssé vitatható szerintem. Az úgynevezett "diktálás" az egyházi dogmákra épült, mint hogy Isten teremtette a Földet, az embert és Jézus a megváltónk, plusz gyónnod kell, mert a pap szájából Isten szól és a penitencia megbüntet, ha vétkezel. Plusz fizesd az adót, szolgáld a császárt, tiszteld a püspököt. Kábé ez a lényeg. Egyik sem kérdőjelezhető meg. Ilyen közegben a tudományos gondolkodás nem nagyon tud kibontakozni.

Amikor viszont megjelent a dolgok megkérdőjelezésének elve, a vallás és Isten mellett a józan ész és tapasztalás gondolata, vagyis jöttek az olyan szellemi áramlatok, mint a humanizmus és empírizmus, illetve felvilágosodás, rögtön lehetővé vált a tudomány kibontakozása is. Ennyi.

Ursus Arctus 2020.04.11. 12:00:10

@Arkadiai: Látom azért vannak olyanok is, akik kézbe vettek történelmi olvasmányokat. :)
@Argus_: +1

Morpheusz_ 2020.04.11. 12:03:17

@nick ami nincs: Gondjaid vannak a matematikai alapműveletekkel? :))) Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás....

Control_ 2020.04.11. 12:12:00

@ka_TARZI_s: Nagyon komoly kavarodás lehet a fejedben a történelmet illetően, ha a XVII. századi puritánokat összemosod a XIV. századi reneszánsszal és olyan kapitális baromságokat írsz le, hogy a humanizmus motorja az egyház lett volna (mikor éppen annak túlhatalmát és közgondolkodásra gyakorolt befolyását próbálta oldani).

Aurora86 2020.04.11. 12:26:40

@Arkadiai: nézd, hagyhatnálak a fenébe, valamiben ellentétes volt a véleményünk, rögtön elkezded a személyeskedést. nem lenne gáz az olvasottságra való hivatkozás, ha nem pont te lennél az, aki a szompla gimis tananyag kliséin kívül semmi mást nem tesz hozzá a történethez, tehát nem nagyon látszik, hogy bármit olvastál róla... De ezt hagyjuk, párat kérdeznék. Ha a humanizmus nem a kereszténységből alakult ki, akkor miből? Milyen kulturális, vallási irányzatok voltak még jelen a keteszténységen kívül? Kialakult máshol bárhol másik kultúrában? Az ókori vívmányok megbecsülése hogyan tudott a reneszánsz idején kialakulni? Hol maradtal meg az ókori írók művei, kik másolták, kik őrizték meg azokat? Aquinoi Szent Tamás, Assisi Szent Ferenc, a skolasztikusok megvannak? Akik Platón és Arisztotelész munkásságát vitték tovább? Akik elsőként helyezték az embert a középpontba? Morus Tamás? Dante?

Aurora86 2020.04.11. 12:26:41

@Arkadiai: nézd, hagyhatnálak a fenébe, valamiben ellentétes volt a véleményünk, rögtön elkezded a személyeskedést. nem lenne gáz az olvasottságra való hivatkozás, ha nem pont te lennél az, aki a szompla gimis tananyag kliséin kívül semmi mást nem tesz hozzá a történethez, tehát nem nagyon látszik, hogy bármit olvastál róla... De ezt hagyjuk, párat kérdeznék. Ha a humanizmus nem a kereszténységből alakult ki, akkor miből? Milyen kulturális, vallási irányzatok voltak még jelen a keteszténységen kívül? Kialakult máshol bárhol másik kultúrában? Az ókori vívmányok megbecsülése hogyan tudott a reneszánsz idején kialakulni? Hol maradtal meg az ókori írók művei, kik másolták, kik őrizték meg azokat? Aquinoi Szent Tamás, Assisi Szent Ferenc, a skolasztikusok megvannak? Akik Platón és Arisztotelész munkásságát vitték tovább? Akik elsőként helyezték az embert a középpontba? Morus Tamás? Dante?

Control_ 2020.04.11. 12:33:00

@Aurora86: Na, nálad is vannak problémák öreg. .)

nick ami nincs 2020.04.11. 12:35:50

@Kovács Istvan: Jól van, igazad van, mint @Alekszej Antonovnak is, de abban az időben még a 83 is elképzelhetetlenül magas kornak számított.

Aurora86 2020.04.11. 12:47:21

@Control_: érvek nincsenek, szt látom

Control. 2020.04.11. 12:53:25

@Aurora86: Oké. Akkor kezdjük az elején:

1. A humanizmus NEM keresztény egyházból indult ki, hanem önálló szellemi irányzat volt, valódi megújulás. Alternatívát kínált a vallásközpontú gondolkodással szemben és számtalan területen éreztette hatását. Végre nem csak biblikus témájú festmények készültek, nem csak a szentek életéről lehetett olvasni, nem csak a vallási dogmákat harsogták mantra-szerűen, hanem megjelent az irodalomban a "bűnös" szerelem is (az egyház eredendően bűnnek és paráznaságnak tartotta mindazt amit később a szerelmi költészet körébe soroltak), megjelentek a világi témák. Ez volt mind együttesen a humanizmus.

2. A skolasztikusok, Aquinoi Szent Tamás és követői a reneszánsz és humanizmus előfutárai voltak a XIII. század végén, tehát már a középkor végén. (Aquinoi Szent Tamást alig 40-50 év választotta csak el Petrarcától, a humanizmus atyjától.) A skolasztikusok új irányzatot jelentettek az egyházban és filozófiában, ezért is különböztetik meg elveiket külön művészettörténeti korszaknévvel (ez a skolasztika), elkülönülve a keresztény katolicizmus fő irányától. (Katolikos = általános, egyetemleges. Ez volt ha úgy tetszik, mai szóval a mainstream. Aquinoi Szt Tamás meg a korabeli újító.) Az iskolai oktatás rendszerében nyúlt vissza a kereszténység előtti ókori bölcsekhez.

3. Fontos megkülönböztetni, a középkori egyház rendszerszintű dogmatizmusát az egyes gondolkodók, egyházi emberek egyéni útjától és a megjelenő "külön utas" irányzatoktól.

Control. 2020.04.11. 12:57:45

@Aurora86: De most nehogy azt szűrd le, hogy a humanizmus a szerelem ábrázolását jelentette a művészetekben, mert ez csak egy példa volt. A lényeg , hogy a NEM vallási témák, elképzelések és megközelítések megjelentzek a művészet minden területén: festészetben, irodalomban, képzőművészetben, építészetben, filozófiában. Kialakult a dolgok megkérdőjelezésének csírája. Ebből a magból viszont csak majd a felvilágosodás által növekszik új szellemi irányzat az 1700-as években.

Aurora86 2020.04.11. 12:58:33

@Arkadiai: értem. A humanizmus nem a keresztény egyházból indult. Viszont az előfutárai keresztény egyházi filozófusok voltak. Világos...

Ursus Arctus 2020.04.11. 12:59:52

@Arkadiai: Nehéz komplett művészettörténeti áttekintést adni, több év anyagát összefoglalva. Irigylem az idealizmusod, hogy még próbálkozol ilyesmivel. Én már letettem erről régebben. De elismerésem :) És +1

Control. 2020.04.11. 13:01:33

@Aurora86: Ha hiszed, ha nem így van. Ahogyan a katolicizmus abszolutizmusát felszámoló raformáció elindítója is egy katolikus szerzetes volt: Luther Márton

Aurora86 2020.04.11. 13:04:46

@Arkadiai: könyörgöm: akkor ezek szerint a keresztény egyházból indult ki, nem? A humanizmus is meg a reformáció is...

Ursus Arctus 2020.04.11. 13:32:06

@Arkadiai: @Aurora86: Ezt a vitát szerintem függesszétek fel. Értelmetlen és rossz nézni. Teljesen két malomban őröltök. Arkadiai szerintem hagyd rá a dolgot! Lapozzunk. Vannak új posztjaink is egyébként! :)

Control. 2020.04.11. 13:35:17

@Aurora86: Nem, nem a keresztény egyházból indult ki egyik sem. A humanizmus azért nem, mert ahhoz a sklolasztikának és Aquinoi Szent Tamásnak semmi köze (a reneszánszhoz is csak annyi, hogy az ókori bölcseket mindkettő elismerte); a reformáció pedig azért nem a katolicizmusból indult, mert nem maga az egyház indította saját megújulását 8mint mondjuk a Gregorián reformok esetén történt), hanem az egyház egyik tagja indította, aki aztán el hagyta azt. ... De BEFEJEZTEM, feladom veled kapcsolatban! Kiszálltam!

kéki béla 2020.04.11. 13:53:20

Kreténység és a valláskárosultság egyéb formái mindig akadályozták és akadályozzák a fejlődést, nert féltik a megszerzett hatalmat és vagyont.

kéki béla 2020.04.11. 13:54:14

@FILTOL: persze te nem vagy náci, csak egy takonygerincű kis féreg.

kéki béla 2020.04.11. 15:14:40

@Proud Mary: pontosabban a történelemhamisító nácik...

kéki béla 2020.04.11. 16:18:25

@Proud Mary: nem mindenki. És persze náci és náci közt is van különbség. Van amelyik legalább vállalja és vagytok ti, takonygerincű alfaj...

lenörd hofstadter 2020.04.11. 17:59:47

Ebben van a válasz:

"Böcögő mocsarat várt, földrésznyit, de rózsalugasba érkezett"

Na erre varrjál gombot gugli nélkül.

kiskutyauto 2020.04.11. 19:15:21

Ezt a bizonyos megtorpanást, már Róma elkezdte, mert a utolsó évszázadaiban már egyre inkább tiltotta a görögök örökségét, miden szinten és vette át a dominanciát a keresztényterror és hazugság-doktrina... ami aztán ugyebár túlélte a birodalmat, és új világbirodalmat épített, kizárólag erőszakra félelemre terrorra építkezve, a tudomány, a szabad gondolkodás, urambocsá filozófia sárba taposásával... ez volt a sötét középkor... a hazug csaló emberiségellenes bűnöző tömeggyilkos tömegnyomorító keresztény vallás ill egyház maga az, mely nemhogy megtorpanást okozott, hanem visszarugdosta őskori szintekre a hatalom és uralom szolgálatában az emberiséget... 1000 évnyi fejlődéssel lehetnénk most előrébb ha egy idióta császár, nem adja be a derekát a keresztény bűnözőknek... ennyin múlt...

masada 2020.04.11. 20:14:03

Ez egy nagyon nagy tévhit. Valójában a szerzetesrendek a belgyógyászat fejlődését érték el, a késői középkorban pedig beindult a mai sebészet megalapozása.

Solo_ 2020.04.11. 20:24:39

@masada: Sőt a szerzetesek belgyógyász szakorvosok és specialisták voltak. :))) Az ispotályok meg intenzív osztályok ahol a csuhások szivátültetéseket végeztek két zsolozsma között :))

Ursus Arctus 2020.04.12. 00:03:39

@Proud Mary: Ki kellett moderáljam ide kopizott listádból, mely annyi ökörséget tartalmazott, hogy világosan kiderült belőle: csak marxistázni akartál egyet, viszont a témában teljesen járatlan vagy 8mondhatni hatökör). Az innen - onnan idemásolt listád 90% -a nem is középkori (gondolom nem is tudod mikor volt a középkor). :) De legalább jót röhögtünk. Ha marxistázni akarsz, várunk máskor is. Ja mégsem. :)
süti beállítások módosítása